Historia

”Otettiin keskusteltavaksi eläinmarkkinoista, että tahtoisiko he eläinmarkkinoita ja luulisiko he olevan niistä hyötyä paikkakunnalle? Tämän vastasi kaikki yksimielisesti, että he tahtovat ja luulivat niistä olevan hyötyä sekä Kärsämäen kunnalle että muillekin lähikunnille. (Kuntakokouksessa maalisk. 6 p:nä 1893)”

”Moni vanhemman polven mies ja nainen muistaa puhua Kärsämäen Markkinoista ja siellä käynneistä. Nämä vuosittain syyskuun 5:nnen päivän tienoissa olevat markkinat olivat yksi huomattavaisuus. Tulihan siten kunnassamme olevat maataloustuotteet paremmin myydyksi tai vaihdetuksi muun maailman tuotteisiin.”

”Ja olihan ne markkinat, olivat pian 20 vuotta. Mutta sitten tuli vieraita aineksia vierailta seuduilta outoine harrastuksineen ja he tahtoivat sen särkeä, jonka seutulaiset olivat rakentaneet. Markkinoita alettiin hommata lakkautettaviksi.”

Ja ne lakkasivatkin alkaakseen taas uudelleen vuosikymmenten kuluttua. Nykyisen perinteen mukaisesti markkinoiden pitoajaksi on vakiintunut kesäkuun alku.

Kärsämäkisten geeniperimään on kuitenkin piilotettu sisäinen palo syksyisten eläinmarkkinoiden järjestämiseen. Tämän vaiston ja paikkakuntalaisten talkoohengen seurauksena syntyneet lasten maatalousnäyttelyt olivat molemmilla kerroilla yleisömenestys. Niin on taas noussut esille se tosiasia, että Kärsämäki on erittäin sopiva markkinapaikaksi, kuten senaatti aikoinaan totesi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s